YAŞAM

ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI

YAZAR : Enyy Dergi

21 Temmuz 2022


Altın Suyu’nun Lezzetli Karşılığı

Zeytinyağı herkesçe sevilen ve gerçekten çok tercih edilen yağların başında geliyor. Özellikle daha sağlıklı beslenmek isteyen bireyler açısından oldukça faydalı olan zeytinyağı hakkında yaptığım araştırmayı sizlerle paylaşmak isterim.

Öncelikle zeytinyağı ve diğer yağlarla ilgili bir açıklama yapacaksak eğer;

Yağlar doymamış ve doymuş yağ asitleri olarak ikiye ayrılabilir. Şunu hatırlamakta fayda var: Doymuş yağ asitleri oda sıcaklığında serttir, doymamış yağ asitleri oda sıcaklığında sıvıdır. Doymuş yağ asidine örnek tereyağı, doymamış yağ asidine örnek ise zeytinyağıdır.

Küçük bir not:  Margarin oda sıcaklığında sert olmasına rağmen aslında doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu asit fabrikada kimyasal olarak işlenir ve trans yağlarla karıştırılır. Bu nedenle margarin oda sıcaklığında sertleşir. Bu aynı zamanda bu tür yağların aslında ne kadar sağlıksız olduğunu da gösterir.

Bu yazı zeytinyağı ile ilgili, bu nedenle zeytinyağının hangi yağları içerdiğini tahmin etmek zor değil: doymamış yağ asitleri (oda sıcaklığında sıvı). Doymamış yağ asitleri ayrıca şu şekilde ayrılabilir:

Monoenoik asitler (tekli doymamış yağ asitleri) vardır.

Ayrıca polienoik asitler (çoklu doymamış yağ asitleri) vardır.

Monoenoik asitler sadece bir çift bağa sahiptir. Bu nedenle tekli doymamış yağ asitleri olarak adlandırılırlar. Polienoik asitlerin birkaç çift bağı vardır ve bu nedenle çoklu doymamış yağ asitleri olarak da adlandırılırlar.

Özellikle zeytinyağı birçok tekli doymamış yağ asidi içerir. Bitkisel yağların geri kalanı çok sayıda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Burada ayçiçek yağı, hurma yağı, mısır yağı, keten tohumu yağı ve kolza yağından bahsetmek gerekir. Polienoik asitler aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

Omega-3 yağlı asitler

Omega-6 yağ asitleri

Omega-7 yağ asitleri

Yağların çoğu çoğunlukla omega-6 yağ asitleridir. Ancak bu yağ asitleri, iltihaplanmayı destekleyen yağlardır. Böylece vücuttaki pek çok iltihaplı süreç uyarılır, bu kesinlikle önlemek istediğiniz bir şeydir.

Omega-3 yağ asitleri tam tersini yapar: iltihabı azaltmak için çalışırlar. Vücuttaki inflamatuar süreçlerin sayısı azalır.

Doymamış Monoenoik Asitler

Ancak zeytinyağı özel bir durumdur. Zeytinyağı doymamış yağ asitleri içerir. Bu doymamış monoenoik asit, çift bağ sadece 9. karbon atomunda olduğu için omega-9 yağ asidi olarak adlandırılır.

Bir şeyi anlamalısınız: yüksek yağlı ürünlerin çoğu sadece tek tip yağ asidinden değil, çoğu zaman farklı yağ asitlerinin bir kombinasyonundan oluşur.

Sızma zeytinyağının profili şöyle görünür:

Doymuş yağlar: %13.8

Doymamış monoenoik asit: %73

Omega 6: %9,7

Omega 3: %0.76

Artık zeytinyağının hangi yağ asitlerini içerdiğini bildiğimize göre sağlık üzerindeki olumlu yanlarını açıklamanın vakti geld

 

Zeytinyağı tüketiminden en iyi şekilde yararlanmak için en kaliteli zeytinyağını tercih etmelisiniz: sızma zeytinyağı. Farklı zeytin çeşitlerini tadın ve tadını en çok beğendiğinizi seçin. Acı-meyveliden tatlıya, ayrıca hafif bir badem tadıyla.

Birkaç bilimsel çalışma, zeytinyağı tüketmenin sayısız sağlık yararına sahip olduğu sonucuna varmıştır. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri, sayısız kardiyovasküler hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

Zeytinyağı tüketmenin 10 faydası;

Kandaki kötü kolesterolü düşürür.

Kan basıncını düşürür.

Diyabet kontrolünü iyileştirir.

Tromboz oluşturma eğilimini azaltır.

Anti-inflamatuar etkiye sahiptir.

Kanseri önlemeye yardımcı olur.

Hücre yaşlanmasını yavaşlatır.

Hamile kadınlarda, fetüsün uygun gelişimini destekler.

Kalsiyum emilimini ve dolayısıyla kemiklerin iyi durumda olmasını sağlar.

Çeşitli kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltır.

 

Gizem Sezer Kahveci

H’olly Ayvalık

ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI

YAZAR : Enyy Dergi

21 Temmuz 2022

YAŞAM

İlgili Başlıklar


Copyright 2024