SAĞLIK

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

YAZAR : Enyy Dergi

17 Aralık 2020


Kadınlarda en sık görülen enfeksiyonlar vajinal enfeksiyonlardır. Tüm kadınların yüzde 90’ı yaşamları boyunca en az bir kez vajinal enfeksiyon geçirirler. Vajinanın dış ortama açık olması ve enfeksiyon ile karşılaşma olasılığının yüksek olması sebebiyle klinikte vajinal enfeksiyonlarla sık sık karşılaşırız.

Sağlıklı bir kadında berrak, kokusuz, beyaz bir akıntı olabilir. Akıntının görünüşü, kıvamı ve kokusu adet döneminin değişen günlerinde farklılık gösterebilir. Herhangi bir şikayete de sebep olmaz.

Vajinal enfeksiyonu olan kadınların en önemli yakınmaları, kaşıntı ve yanma hissi, koyu renkli veya kötü kokulu vajinal akıntı, idrar yaparken yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrıdır. Bazen hiçbir yakınma olmadan jinekolojik muayene sırasında tesadüfen de saptanabilirler. Cinsel ilişki sırasında yaşanan şikayet ya da eşten utanma nedeniyle cinsel ilişki kalitesi sekteye uğrayabilir. Kadınlar zaman zaman hijyenlerinin kötü olduğunun sanılmasından korkup doktora dahi gitmekte çekingen davranabilirler. Aslında vücudumuzun diğer bölgelerindeki enfeksiyonlar gibi , örneğin bir boğaz enfeksiyonu gibi oluşması son derece doğaldır.

Bazı vajinal enfeksiyonlar rahime ve tüplere hatta karın içine yayılarak daha komplike enfeksiyonlara dönüşebilir. Nadiren de rahim ağzında olan bir problemin habercisi olabilir. Bu yüzden vajinal enfeksiyonlar ihmal edilmeden değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

Tedavisi oldukça kolaydır . Genellikle birkaç fitil tedavisi ve ya ağızdan alınan ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilebilirler. Önemli olan tekrarlamasını önlemek ve oluşmasına zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırmaktır.

Adet döneminde pedler sık değiştirilmelidir.Kan bakteriler için besi yeri haline gelebilir.

Günlük olarak iç çamaşırı değiştirilmeli ,pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir.

Dar ve hava almayan kıyafetler giyilmemelidir.

Günlük ped kullanımından kaçınılmalıdır. Temizlik hissi yaratsa da gerçekte genital bölgenin hava almasını önleyerek enfeksiyonlara zemin hazırlar.

Antibiyotik kulanımında dikkatli olunmalıdır.

Islak mayo ile beklenilmemeli . Deniz ya da havuz sonrası mayo değişimi mutlaka yapılmalıdır.

Karbonhidrattan zayıf beslenilmeli, probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi gıdaların alımı arttırılmalıdır.

Genital bölge temizliğinin önden arkaya doğru yapılması gerekir ve temizlik sonrası genital bölge mutlaka kurulanmalıdır.

Hijyen ne kadar önemli olsa da aşırı hijyenik olmak genital bölgeyi çok sık sabun ve temizleycilerle temizlemek enfeksiyonlara zemin hazırlar . Genital bölge temizliği günde bir kere hafif sabunlu suyla ve genital bölgeyi fazla tahriş etmeden gerçekleştirilmelidir. Vajen ve genital bölgenin doğal mikrobik florasının korunmasına özen gösterilmelidir.

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

YAZAR : Enyy Dergi

17 Aralık 2020

SAĞLIK

İlgili Başlıklar


Copyright 2024