CİNSEL YAŞAM

GENİTAL ESTETİK

YAZAR : Enyy Dergi

28 Kasım 2020


GENİTAL ESTETİK

bölgedeki şekil ve işlev bozuklukları kadınların sosyal ve cinsel hayatlarını olumsuz etkilerken hala bu konunun yeteri kadar gün yüzüne çıkamadığını düşünüyoruz. Fakat gün geçtikçe gelişen teknolojiyle birlikte bilinçlenen kadın bu konuda da vizyonunu genişletiyor sanki. Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz genital estetik hakkında Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Derya Aslan bizleri bilgilendirdi.

Kadının ve toplumun genital estetiğe bakışı

Son zamanlarda kadınlar hayatlarının diğer alanlarında olduğu gibi bu konuda daha cesaretli davranmaktadırlar ve genital bölge estetiğine talep gün geçtikçe artmaktadır. Elbette vücudumu

zun diğer bölgelerinde olduğu gibi genital bölgelerimizin de birbirimizden farklı olması gayet normal bir durum. Ancak kadının cinsel hayatında özgüven kaybı ve orgazm olamama, cinsel istek kaybı gibi cinsel işlev bozuklukları yaratıyorsa genital bölge estetiğine başvurması da gayet normal bir durumdur.

Toplumun düşünce yapısı kişileri genital estetik talebi konusunda çekingen davranmaya itmektedir. Burun estetiği ya da saç ekimi gibi estetik operasyonlara daha sıcak bakarken genital estetik operasyonlarına mesafeli durmaktadır.

Genital estetik müdahale geçiren kadınların memnuniyet oranı oldukça yüksektir. Teknolojik imkanların artması ile bu müdahaleler daha kolay daha pratik çözülebilir hale gelmiştir. Ağrısız, dikişsiz, anestezisiz uygulanan lazer yöntemleriyle kadınlar günlük yaşantılarından kopmadan estetik müdahale yaptırabilmektedir.

En çok başvurulan genital estetik operasyonlar;

Labioplasti (küçük dudak küçültme)

Lazerle dış genital renk açma

Lazerle vajina daraltma

Cerrahi olarak vajina daraltma

Büyük dudak dolgusu gibi prosedürlerdir.

Labioplasti

Son yıllarda en çok başvurulan estetik cerrahi operasyonlardandır.

Vajina girişindeki küçük dudakların sarkık ya da asimetrik olması rahatsızlık verici olabilmektedir.

Mayo ya da dar kıyafet giyildiğinde fark edilebilmesinden duyulan endişe, zaman zaman iç çamaşıra sıkışma hissi ve cinsel ilişki sırasında partnerinden utanma, çekinme gibi durumlar en çok görülen şikayetlerdir. Hastanın bu şikayetlerden kurtulması yaklaşık 30 dk. süren lokal ya da genel anestezi ile uygulanabilen operasyonla mümkündür.

Küçük dudak anatomik yapısıyla ilgili şunu vurgulamak isterim. Ergenlik döneminde genital bölgede değişimler başlar ve genital bölge şekillenir. Küçük dudaklar kişiden kişiye değişkenlik göstererek bazı kızlarda büyük ya da asimetrik olabilir. Bu gayet normal bir durumdur. Genç kızlar böyle bir durum fark ettiklerinde endişe duyabilir ve bunu anneleriyle paylaşabilirler. Böyle bir durumda annelerin endişeli davranmaması çok önemlidir. Çocuğa bunun normal olduğunu ifade etmeli yine de endişe duyulan bir durum var ise çocuk da ürkütülmeden kadın doğum hekimine başvurmalıdır. Anneler bu durumun normal olduğunu bilmediklerinde verdiği endişeli tepkiler çocukta ruhsal tahribata yol açmaktadır.

Lazerle vajina daraltma

Hafif dereceli vajinal genişlikler, menopoz ve emzirme döneminde ıslaklık problemleri, hafif dereceli idrar kaçırma şikayetlerinde oldukça faydalı yöntemdir. Yaklaşık 20 dk. lık bir işlemle hasta şikayetinden kurtulmaktadır. Anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Kesi ve dikiş yoktur. Hasta hemen günlük yaşantısına geri döner. Diğer genital bölge müdahaleleriyle eş zamanlı uygulanabilir.

Lazerle genital renk açma

Bazı kadınlarda doğumlara, kullanılan ilaçlara, depilasyon ve epilasyon yöntemlerine bağlı olarak genital bölgelerinde koyulaşma görülebilir. Lazerle yapılan 15-20 dakika süren işlem ile ve genellikle tek seansta bu bölgedeki koyulaşma ortadan kalkar.

Büyük dudak dolgusu

Yapısal olarak ya da yaşın ilerlemesi ile büyük dudaklarda küçülme, incelme olmaktadır. Bu durumda büyük dudaklara hyalüronik asit dolgusu ya da yağ dolgusu yapılarak sorun çözüşebilmektedir.

Cerrahi olarak vajina daraltma

Geçirilmiş travmatik doğumlara bağlı olarak ileri derecede olan vajinal genişliklerde veya mesane ve rahim sarkmalarında cerrahi prosedürler ön plana çıkmaktadır.

Tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi genital bölge estetiğinde de hastanın beklentilerini anlama, sorunun kaynağını belirleme ve doğru yöntemi seçmek için ayrıntılı değerlendirme yapmak çok önemlidir. Örneğin; cinsel isteksizlik, orgazm problemleri gibi problemler ya d

a erkek partnere bağlı olan problemler sorunun esas kaynağı olabilir. Bu sebeple genital bölge estetiği gereksiniminde hasta anatomik bir değerlendirmeden ziyade cinsel danışmanlığı da içeren bir değerlendirmeden geçmelidir.

GENİTAL ESTETİK

YAZAR : Enyy Dergi

28 Kasım 2020

CİNSEL YAŞAM

İlgili Başlıklar


Copyright 2024