top of page

BİRAZ DA YÖNETMENLER

Guillermo del Toro imzalı filmleri tecrübe edenler bilir hayal dünyası geniş bu adamın...Sizi her zaman bir düş dünyasına sokar.

 

Del Toro Meksika’da, Jalisco Eyaletinin başkenti olan Guadalajara’da doğdu. Katolik anneannesi tarafından yetiştirilen Del Toro, Instituto de Ciencas’da öğrenim gördü. İlk film prodüksiyonunu 1986’da, henüz 21 yaşındayken yaptı. Öncesinde yaklaşık 10 yıl makyaj dizaynı konusunda çalıştı ve 80lerin başında Necropia isimli kendi firmasını kurdu. Del Toro aynı zamanda Guadalajara’da gerçekleştirilen film festivalinin de ortak kurucularındandır. Yönetmenlik kariyeri sırasında “The Tequila gang” isimli kendi prodüksiyon firmasını kurdu.

 

Del Toro’nun ilk önemli yönetmenliği “Cronos” (1993), onun Meksika sinemasının yükselen yıldızlarından biri olarak ün kazanmasını sağladı. Gösterişten uzak, çok iyi bir oyunculuğun sergilendiği bu korku filminde, Cronos’un vampiri parazit olarak betimlemesi türün zekice bir revizyonu olmakla birlikte aynı zamanda Meksika ile ABD’nin üstü örtülü bir alegorisi idi. Cannes Film Festivali’nde Eleştirmen Ödülü’nü alan Cronos, Del Toro’yu dünya sineması ve Amerikan bağımsız sineması haritasına soktu. Sundance Film Festivali ve Bağımsız Ruh Ödülleri'nde jüri üyeliği yapan Del Toro, Cronos’un ardından Hollywood’a “Mimic” (1997) filmi ile giriş yaptı. Mira Sorvino (rolü o dönemki erkek arkadaşı ve del Toro hayranı olan Quentin Tarantino’nun tavsiyesi üzerine kabul etti) nun baş rolünü üstlendiği “Mimic”, New York’a dehşet saçan mutant ve şekil değiştiren böceklerle büyük korku yarattı. Ancak Hollywood stüdyolarının taleplerini kabul etmek sorunda kalan Del Toro bu deneyimden mutsuz ayrıldı.

 

 

Filmografisi

 

1986 Dona Herlinda and Her Son

1993 Cronos

1997 Mimic

1998 Un Embrujo

2001 The Devil's Backbone

2002 Asesino en serio

Blade II

2004 Crónicas

Hellboy

2006 Hellboy: Sword of Storms

El Laberinto del Fauno (Pan'ın Labirenti)

2007Hellboy: Blood and Iron

El Orfanato (Yetimhane )

2008 While She Was Out

Rudo y Cursi

Cosas insignificantes

Hellboy II: The Golden Army

2011 The Hobbit Film

2012 The Hobbit Film 2



Tim Burton Küçük yaşlardan itibaren resimle uğraşan ve daha sonra Kaliforniya Sanat Enstitüsü'ne giren Burton, uzun bir süre Disney'de çalıştı. Gerçekte kendi bireysel duyarlılığına hiç de yakın olmayan Disney'de çalışmasının tek nedeni, Disney'in kendi bireysel projelerini gerçekleştirme imkanı vermesiydi. 6 dakikalık siyah-beyaz canlandırması " Vincent " ( 1982 ) ve ardından çocuklar için sakıncalı bulunan 27 dakikalık " Frankenweenie " i gerçekleştiren Burton, 1985 yılında çektiği " Pee-wee's Big Adventure " filminin sürpriz bir şekilde başarılı olmasından cesaret alarak 1988 yılında yüksek dozajlı bir komedi filmi olan " Beetlejuice ( Beterböcek ) "i çekti ve tam anlamıyla sinema dünyasına girmiş oldu. Bunun yanı sıra " Tim Burton's the Nightmare Before Christmas " adlı çizgi filmin yaratıcısı olarak da ün yaptı.

 

Sıra dışı ve tuhaf tarzı ile bilinen Tim Burton'un özellikle stop-motion animasyon tekniği ile çekilen filmlerinde karakterlerinin abartılı olmalarına rağmen insani değerlerini kaybetmemeleri dikkat çekmektedir. Sıra dışı olan filmlerinde Gotik betimlemeler kullanır.

 


 

Yönetmen olarak

Vincent (1982)

Luau (1982)

Frankenweenie (1984)

Pee-wee's Big Adventure (1985)

Beetlejuice (1988)

Batman (1989)

Edward Scissorhands (1990)

Batman Returns (1992)

Ed Wood (1994)

Mars Attacks! (1996)

Sleepy Hollow (1999)

The World of Stainboy (2000)

Maymunlar Cehennemi (2001)

Big Fish (2003)

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Corpse Bride (2005)

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

The Spook's Apprentice (2009)

Alice in Wonderland (2010)

Dark Shadows (2012)

Frankenweenie (2012)

Big Eyes (2014)

Yapımcı olarak

The Nightmare Before Christmas (1993) (Sinema tarihindeki ilk uzun metraj Stop Motion film)

Cabin Boy (1994)

Batman Forever (1995)

James and the Giant Peach (1996)

Corpse Bride (2005)

9 (2008)

Ripley's Believe It or Not! (2009)

Big Eyes (2014)




Nuri Bilge Ceylanı Seviyoruz


Boğaziçi Üniversitesi Elekt