Yeni nesil meyhane diye adlandırdığımız modern meyhanelerin şarkı listeleri hala o dönemin istilası altında, canlı müzik mekanlarında hala en çok o dönemin şarkılarıyla eğleniyoruz, o yılların şarkılarının çaldığı, dönemin müzisyenlerinin katıldığı partilere ilgi her geçen gün artıyor. Evet 90’lardan bahsediyoruz… Peki neydi bu 90’ların büyüsü?
Hepimiz nostalji seviyoruz haliyle. Sanki geçmiş, içinde bulunduğumuz dönemden daha mutluymuşuz gibi bir hissiyat yaratıyor. Birçok müzik insanının popun ‘altın çağı’ olarak gördüğü 90’lara dönecek olursak o dönemin ruhunu çok özlüyoruz. Tabi o dönemi kanlı canlı yaşayanlar için ayrı bir anlam taşıyor 90’lar müziği. Belki birimiz çocukluğunda, birimiz gençliğinde, belki de daha ileri yaşlarında yakaladı o yılları. Ama döneme tanıklık etmeden de kuşaklar arası aktarılan bir dönemdi o. 90’lar Türkçe pop nostaljisini 90’lardan sonra büyüyen kuşaklar da sürdürüyor mesela. 90’lar partilerinde bugünün gençleri de bütün şarkıları hep bir ağızdan ezbere söylüyorlar. Her hafta bir yerlerde 90’lar partisi yapılıyor. Dönemin şarkıcıları konserler veriyor, söyleşiler yapılıyor. Biz de bunları seve seve takip ediyoruz.
90’lı yılların en önemli şarkıcılarından biri olan Mansur Ark, neşeli şarkıları ve eğlenceli danslarıyla zamanın parlayan isimlerindendi. ‘Maalesef’, ‘Yarim’, ‘Sana Demedim mi’, ‘Gazla Gitsin’ gibi başarılı işlere imza atan Ark’ın döneme damga vuran şarkıları hala ezbere söyleniyor. Aktif olarak sahne hayatına devam eden 90’lı yılların unutulmaz siması, ENYY Röportaj konuğumuz oldu.
• Türkiye’de 90’larda yapılmış pop müzikte önceki dönemlerden farklı nasıl yaklaşımlar benimsendi? Müzikal anlamda bu dönemin önemi, güzellikleri, ayrıcalıkları sizce nelerdi?
• Bana göre 90’ların en büyük özelliği 90’ların başından itibaren bilgisayarların hayatımıza girmesi ve bu bilgisayarlarla da şarkı yapabilme imkanı.70’lerde 80’lerde çok büyük stüdyolara ve bir sürü insana ihtiyaç vardı. Bilgisayarlarla beraber müziğe ilgisi olan, müzik bilgisi olan insanlar evlerinde istedikleri saatte sıfır masraflı şarkılar besteler yapmaya başladılar, besteler, aranjeler yapmaya başladılar. Bu sadece Türkiye’de olmadı tüm dünyada 90’ların başından itibaren acayip bir üretim patlaması oldu. Özel radyoların ve televizyonların da devreye girmesiyle yapılan şarkıların insanlara ulaşması kolaylaştı. Okuldan gelen öğrenciler hemen televizyonun karşısına geçip, radyonun başına geçip klip seyrediyorlardı müzik dinliyorlardı. Listeler yapıp, şu şarkıyı çalın diye istekler yapıyorlardı ve bu bir akıma dönüştü. Gençlik, çocukluk o yüzden 90’lar dendiği zaman herkesin yüzüne bir gülümseme gelir. Dertsiz, tasasız bir dönem.
• 90’lardaki pop müziğin üretkenliği sizce bugünlerde neden yok?
• Esasında şu dönemde de pop üretkenliği çok fazla yalnız rap tarzı daha çok tercih edildiği için gençler ve çocuklar tarafından şu an Rap’in altın zamanı diye düşünüyorum. Yoksa ben arkadaşlarım üretime tam gaz devam ediyoruz. Bence 1 yıl daha kalmıştır Rap’in böyle hızla devam etmesine çünkü dinleyicilerden bundan da yorulduklarını hissediyorum. 1 Sene sonra muhtemelen pop a geri dönüş olacaktır. Rap’i yapmak daha kolay bilgisayarlar ve hazır programlar sayesinde, düğmeye basıyorsunuz zaten altta bir şeyler çalmaya başlıyor ne akor yapısı var ne öyle bir yeteneğe ihtiyaç var. Yürüyen bir ritimin üzerine sözler yazıp şarkıyı bitirmiş oluyorsunuz. Ama dediğim gibi az kaldığına inanıyorum, biz üretmeye devam ediyoruz.
• 90’lardan sonra büyüyen kuşaklar da o döneme tanıklık etmeden bu nostaljiyi devam ettiriyor. O dönemin kuşaklar arası aktarımıyla ilgili neler düşünüyorsunuz?
• Yeni nesilin de pop müziğe ilgisini görmek çok keyifli ve eğlenceli. Tabi teknoloji var, internet diye bir şey var bir yerden bir şarkı yakalıyorlar aa bu güzelmiş diyorlar. Sonra onu araştırdıkların da kendilerine hitap eden şarkıları, solistleri takibe başlıyorlar. Kimileri kendi başına keşfediyor ama ailesi Türkçe pop dinleyen gençler anne babalarının sayesinde daha hızlı keşfediyor. 90’larda besteler, şarkılar çok renkliydi. Günümüz şarkılarını tercih etmeyen gençler muhakkak kendilerine uygun, sıcak gelen tarzları bulup onları takibe başlıyor. Bu tabi ki çok keyif verici bir şey, bizim 60’lar 70’ler dinlememiz gibi bir şey esasında. Keşfedip, bağımlısı olduğumuz müzik tarzları.
• Günümüz şarkılarının da mesela bir 30 yıl sonra hatırlanacağını düşünüyor musunuz?
• Şu anki müzik tarzlarının veya şarkıların 10, 20 yıl sonra dinleneceğini sanmıyorum. Çünkü zaten yapı olarak çok ciddi bir melodik yapısı olmayan Rap’in akılda kalıcılığı az. Yani 90’lardaki müzik tarzı gibi değil nakarat geldiği zaman hala herkes nakaratı ezbere söylüyor. Ama çoğu Rap şarkıda nakarat yok, olanlar zaten kazanıyor. Yani nakaratı sağlam olan rap ler kazanıyor. Onun haricinde değil 30 sene bence 5-6 sene sonra bile şu an çok hit olan şarkılar hatırlanmayacak diye düşünüyorum.
• Sizin o döneme ait en çok dinlediğiniz şarkı nedir?
• Ben 90’lı yılların başında Almanya’ya taşındım orda yaşamaya başladım. Hala daha esasında yaşıyorum. Frankfurt’ta evim var gidip geliyorum.Tabi ki 90 yıllarda yurt dışında yaşayınca yabancı solistleri takip ettim. Başta Whitney Houston geliyordu. Janet Jackson, Michael Jackson, Boyz II Men, New Kids on the Block vardı. Türk kanallarında da Sezen Aksu, Mustafa Sandal, Kenan Doğulu vardı. 94’te ‘Ah Canım Ahmet’ çıktı. Onun müzik tarzını çok sevmiştim ve onun dönemlerde şarkı yapmaya başladım. Benim kaset çıkarmamda Ah Canım Ahmet’in rolü çok büyüktür. Beni gaza getiren solisttir. Tanışmıyorduk tabi ki ama onun da Almanya’dan gidip Türkiye’de başarılı olması beni çok etkiledi. ‘’Ben de yapabilim’’i göstermişti bana.
• Aktif olarak sahne hayatına devam ediyorsunuz. Yakın zamandaki projeleriniz neler? Diğer ilçelerimizdeki sahnelerinizi takip ediyoruz ama ufukta Marmaris var mı?
• Müzik hayatım ve konserler devam ediyor. Yeni şarkı olarak da 5-6 hafta önce ‘Lanet Telefon’ u dinleyiciye ulaştırdım, tepkiler gayet güzel.2002-2020 arasında ben Bodrum’da yaşadım ve o dönem içerisinde çok beste yaptım şu an elimde 180’i aşkın şarkı var. Hatta başka solistlere de vermeye başladım. R&B tarzında ama içinde arabeskte var. İnşallah yeni ve sürpriz solistler şarkıları seslendirmeye başlayacaklar. Konserlerimiz devam ediyor, Türkiye’nin her yerine gidip geliyoruz. Çeşme var, Antalya var, Adana, Antep var umarım Marmaris’te olur. Sizin oralara da geliriz beraber şarkılar söyleriz.
• Son olarak ENYY okurlarına neler söylemek istersiniz?
• Sizin ilginize alakanıza çok teşekkür ediyorum, okuyucularımıza çok selamlar sevgiler. Güzel, sıcak, keyifli günlerde görüşmek ve şarkılar söylemek üzere.
röportaj :Büşra Atılır