KÜLTÜR

KIŞLIK BİTKİ BAKIMI

YAZAR : Enyy Dergi

30 Kasım 2020


Kış geliyor montlar, şapkalar yerli yerinden çıkıyor biz üşüyoruz peki ya bitkilerimiz? Onlar da üşüyor ve bizden beklentileri var elbet. Bu beklentiler saksı değişimi, budama, bitki besini, düzenli sulama diyebiliriz. Bahçenizdeki bitkiler kış aylarında uykuya yatacaktır. Bu uykularını rahat geçirmeleri için bizim de yapmamız gerekenler var tabi ki.

Kışın öncelikle bitkilerimizi yaza hazırlamak için budama çok önemlidir. Yazın meyvelerinden, sıcaklık etkisiyle kurumuş, kırılmış dalların çıkarılması gerekmektedir bu hem form açısından hem de bitkimizin sağlığı açısından çok önemlidir.

Rosa (gül),bakıyorsanız bahçeniz de kışın size önerebileceklerim arasında; sert bir budama olacaktır ki bu budama 4-5 göz bırakacak şekil de gözün tersi yönünde kesilecek dallar ve iç kısımdan çıkarılacak dallar mevsimin de daha verimli gösterişli çiçekler almanıza yardımcı olacaktır. Eğer çok soğuk bir iklim de yaşıyorsanız mutlaka bitki köklerine gübre ile kapatma işlemi yapın; bu bitkinin kökünü kuvvetlendirecektir.

Bir meyve ağacı bakıyorsanız mutlaka meyvelerden kırılmış dalları çıkarınız. Bölgemiz de oldukça fazla görünen Chamaerops Excelsa (palmiye) bitkisi oldukça sık budama isteyen bitkiler arasındadır kurumuş yapraklarını sık sık temizlemelisiniz.

Gelelim evimiz de baktığımız salon bitkilerimize ilk olarak doğru lokasyonu yani yerleşimini bitkiniz için bulun. Çiçek bakımı esnasında doğru noktayı seçerken çiçeğin türü üzerinde araştırma yapın. Bu araştırma size çiçeğin hangi ışık ve güneş açısı koşullarında en iyi yetişme şartlarına ulaştığına dair ipucu verecektir. Örneğin orkideler doğrudan güneş ışığı almaktan asla hoşlanmaz, ama kesinlikle gün ışığının bol olduğu ortamlarda barınmayı severler. Öte yandan ateş çiçeği, adından da anlaşılacağı gibi güneşi çok sever ve sıcağa fazlasıyla dayanıklıdır; doğrudan güneş almadığı ortamlarda ise büyük bir ihtimalle birkaç güne solarak harap olur.

Çiçekli bitkilere gün içerisinde 12-14 saat gün ışığı yeterli olurken kalın yapraklı, yeşil bitkilerin en az 16 saat gün ışığında kalması tavsiye ediliyor.

Sulama periyotlarınızı belirleyin. ‘Sukulent’ bakıyor iseniz çok fazla suya ihtiyaç duymayan bitkiler olduğundan bir fısfıs yardımıyla yapraklarını sulayabilirsiniz hafta ya da 10 günde bir ise sulamanız yeterli olacaktır.

Bitkilerinize salkım söğüt yapraklarıyla yapacağınız güçlendirici sulama suyu çok faydalı olacaktır. Salkım söğüt yapraklarını toplayın ve bir pet şişenin içine koyun şişeyi yarısına kadar doldurun.4-5 gün güneş almayan bir yerde bekletin ve şişenin ağzını asla açmayın sonrasında bitkilerinize belirli periyotlar içinde dibine azar azar dökün doğal bir güçlendirici yapmış olursunuz.

Bitkilerinizin yerlerini sevdiklerinden emin olduktan sonra asla yerlerini değiştirmeyin. Saksı değişimi de çok merak edilen konulardandır nasıl değiştirileceği hangi aralarda değiştirilmeleri gerektiği söyle diyelim bitkiniz boy ve kök orantılı büyümez. Çok büyük gösterişli bir bitkinin kökü cılız kalmış olabilir budama ile kökleri güçlendirmeye yardımcı olur söylediğim kökleri güçlendirecek söğüt yaprağı ile yapacağınız ilaçta kökleri güçlendirebilirsiniz. Kökleri eğer saksıyı tamamen sarmış ise daha büyük bir saksıya geçme zamanı gelmiş demektir. Bitkiyi bulunduğu saksıdan çıkardıktan sonra biraz eski toprağını alın ve köklerini biraz açın yeni saksıya geçirin. Bitkinize yumurta kabuklarıyla da besin takviyesi yapabilirsiniz. Yumurta kabuklarını güzelce ezin ve toprağına karıştırın ya da evde eğer akvaryum içerisinde balık bekliyorsanız değiştirdiğiniz sudan bitkinizi bu suyla ara ara besleyebilirsiniz.

Bitkilerin de canlı olduğunu ve bakıma ihyacı olduğunu unutmayın.

PEYZAJ MİMARI :EYLÜL GENÇ

KIŞLIK BİTKİ BAKIMI

YAZAR : Enyy Dergi

30 Kasım 2020

KÜLTÜR

İlgili Başlıklar


Copyright 2024