SAĞLIK

KİLOLARINLA BAĞIŞIK OL

YAZAR : Enyy Dergi

28 Kasım 2020


DİKKAT KIŞ GELİYOR!

Bir canlının vücuduna giren her türlü yabancı maddeye karşı koruma yapan, patojen ve tümörleri tanıyarak, organizmaya ait olmayanları ayırt etmekle görevli olan sistemimiz bağışıklık sistemimizdir. Bazı enfeksiyon durumlarında bağışıklık sistemimiz zayıflar ve devamında vücut direncimizi kaybederiz. Bağışıklık sistemimizin zayıflamasının en önemli nedeni yetersiz beslenme ve sağlıksız besin tercihleridir. Doğal besin tercihlerimizle, bağışıklık sisteminin işleyişi için gerekli olan maddeleri vücuda alıp, toksik maddeleri doğal yöntemlerle yok ederek bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür.

Kışın hasta olmamızın sebebi soğuyan havalar değildir. Sebebi hava sıcaklıklarında meydana gelen ani yükselme ve düşmelere vücudumuzun hemen uyum sağlayamamasıdır. Bu uyumu sağlayabilmek için çalışırken yorulur ve bağışıklık sistemi zayıflar.

Peki, bağışıklık sistemimizin zayıflamaması için ne gibi önlemler almalıyız?

DOĞAL ANTİBİYOTİKLERDEN SARIMSAK;

Bildiğiniz üzere sarımsak doğal antibiyotiktir. İçeriğinde bulunan allicin bileşiği kesildiğinde, çiğnendiğinde veya ezildiğinde aktif hale gelerek daha çok yarar sağlar. Bu nedenle sarımsak tüketimimizi arttırmak hem hastalıkların önüne geçebilmemiz açısından hem de bağışıklığımızı güçlendirebilmemiz açısından faydalı olacaktır. Bildiğiniz üzere sarımsağın bir diğer tüketim alanı ise turşulardır. Son günlerde pazar tezgâhlarında bolca turşuluk malzemelere rastlar olduk. Sarımsak prebiyoktik bir besin iken turşu probiyotik bir besindir. Tüm bu sebeplerden ötürü turşu, bağırsak florasının zenginleşmesini sağlıyor ve güçlü bir bağırsak florası da güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına geliyor.

NARENCİYE GRUBUNUN TÜKETİM ŞEKLİNE DİKKAT;

Marmaris gibi narenciye bakımından çok verimli topraklara sahip bir cennette yaşıyoruz ve bunun nimetlerinden faydalanmak gerektiğini düşünüyor ve tavsiye ediyorum. Narenciye grubunun tüketilmesindeki önemli nokta ise sıkılarak vitamin kayıplarına uğratmadan, posalı bir şekilde tüketilmesidir. Bu grubun içerdiği C vitamini kış aylarında gripten korunmamıza katkı sağlayacaktır. Sabahları limonlu ılık bir bardak su bağışıklık sistemimizin griplerle savaşmasına katkıda bulunacaktır. Fakat limonlu suyun tansiyon düşürücü etkisinin olduğunu unutmayalım.

SU TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN;

Su tüketimi yaz-kış fark etmeksizin günlük en az kilogram başına 0.30 mL olmalıdır ki vücudumuz detoksifikasyon işlemini sağlıklı bir şekilde yapabilsin. Bu sayede vücudumuzdan toksinleri atmamız kolaylaşacaktır.

HAFTADA 2 DEFA BALIK TÜKETİN;

Kış ayları yaklaştıkça sular soğuyor, sular soğudukça balıklar kendilerini koruyabilmek adına yağlanıyor ve bu yağlanma balığı hem lezzeti hem de omega 3 yağ asitlerinden zengin bir hale getiriyor. Bunun yanı sıra içerdiği A ve B grubu vitaminler bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlıyor. Balık seçiminde dikkat etmemiz gereken en önemli nokta ise balığın derin sularda yetişmiş ve ağır metallerden uzak kalmış olmasıdır.

ÖĞÜNLERİNİZİN EN AZ BİRİNDEN ÇORBANIZI EKSİK ETMEYİN;

Akşam veya öğle öğünlerinde 1 kepçe çorba tüketimi midemizde yer dolduracak ve sonrasında daha az yememize yardımcı olacaktır. Bu aylarda sıkça tüketilen tarhana çorbası iyi bir probiyotik olmanın yanı sıra besleyiciliği ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için son derece doğru bir tercih olacaktır. Bazı öğünlerde tek başına yemek olarak tüketeceğiniz zerdeçallı bir tavuk suyu çorbası ise protein açısından vücudunuza destek sağlarken aynı zamanda bol limon, yeşillik ve soğan ile birlikte hastalık dönemlerinizde toparlanma sürecinizi hayli hızlandıracaktır.

Diyetisyen Zilan SOLGUN

KİLOLARINLA BAĞIŞIK OL

YAZAR : Enyy Dergi

28 Kasım 2020

SAĞLIK

İlgili Başlıklar


Copyright 2024