Hesabı kim ödemeli?
Kadın mı? Erkek mi?
Hesap ödeme, bölge, kültür ve karakter değişikliklerine göre farklılık gösterebilir. Örneğin Amerika, Kanada, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde Alman usulü (hesabı bölüşmek) geçerlidir. Türkiye’de işler biraz değişik. Erkek otoritesinin ağırlıklı olduğu ülkemizde hesabı erkek öder mantığı da yaygındır. Zaman ilerleyip şartlar değiştikçe bu durum da farklılıklar göstermeye başlıyor. Feminist mantalite böyle bir talebe izin vermemek için direniyor. Kimi de “olur mu yahu hesabı erkek öder” diyor. Yani konu yoruma açık!
Enyy ekibi olarak sosyal medya üzerinden yaptığımız çeşitli anketlerle kadın ve erkeklere sorduk. Anketlerde erkelerin %40’ı kadın da ödeyebilir derken %60’ı erkek öder dedi. Kadınlarda ise bu oranlar %50 kadın da ödeyebilir, diğer %50 erkek ödemeli dedi.
Bu konuyla çeşitli görüşlerde aldığımız kadın ve erkekler konuyla ilgili şunları söyledi;
Arda, Tıbbı sekreter 25:
Alman usulü olmalı, yani yarı yarıya ödenmeli, kadınlar bangır bangır kadın haklarını savunmasını biliyor, fakat hesap kitap konularında “kadının görevi başka, erkeğin görevi başka’’ diyorlar. Bu da bizim hakkımız onlar da çalışıyor ise, alman usulü olabilir yani bence.
Ebru, Halkla ilişkiler 35:
Fark etmez o an kim müsaitse o ödemeli, bunu bir savaşa çevirmenin anlamı yok, sonuçta beraber yeniyor beraber de ödenebilmeli, ben de verebilirim erkek arkadaşım da.
Esra, sporcu 23:
Ben kendi hesabımı öderim. Erkeğin beni karşılaması zaten beni rahatsız eder açıkçası, çok hoşlanmıyorum hesabımı ödetmeyi, müsait değilse erkek arkadaşımın da hesabını ben öderim. Beni rahatsız etmez. Ama kadınların erkeleri cüzdan olarak görmesi her geçen gün artıyor bu da çok rahatız edici bir durum.
Selim, mimar 45:
Ben hoşlanmam hesap ödetmekten. Bir bayanla yemeğe gitmişsem o bayanı ağırlamak bana düşer, ağırlayacak gücüm yoksa o yemeğe hiç gitmem olur biter. Çok eski bir gelenek olarak gelebilir belki ama ben yanımda taşıdığım bayanın benim yanımda cüzdanını çıkarmasından rahatsız olurum.
Seda: Ben biraz farklı bakıyorum bu konuya, günümüzde kadın erkek eşitliğiyle ilgili tartışmalarda örnek hesabın kimin vereceğiyle ilgili oluyor. Hayır, efendim ben buna katılmıyorum. Kadın erkek eşitliği hukuksal düzende elbette olacak olmalı da, ama centilmenlik bilmek diye de bir şey var. Erkek arkadaşımın beni çıkardığı yemekte erkek cüzdan çıkartmak benim kendimi kötü hissetme nedenim olabilir. Bunu güç savaşına kadınlar çevirmemeli. Erkek hesabı öder, kadın hediyeler alır ilişkide. Eğer hesabı ödeyecek durumu yoksa yemeğe çıkarmasın.
Sibel, bankacı 40:
Bazı etik kurallar var ki, hiç değişmez. Etik kurallar diyor ki, davet eden öder. Yani kız arkadaşın da olsa, iş arkadaşın da olsa, erkek arkadaşın da olsa, aile dostun da olsa davet edensen ödeyecek olan da sensin. Fikir ortak ise hesabı da ortak ödemeli.
Evlin, muhasebe 25:
Herkes arkadaş, kadın-erkek yemeğe çıktığında hesabı erkeklere mi yıkmak gerek? Hayır, özellikle kadınların da erkekler gibi çalıştığı günümüzde herkes kendi payını ödeyebilir. Bunda erkek tarafından alınganlık yapılacak, kadın tarafından ise çekinecek bir durum yok.