SAĞLIK

GENİTAL KOKU

YAZAR : Enyy Dergi

28 Eylül 2023


Vajinal kokunun kaynağını anlamak için vajinal ortamın nasıl olduğunu bilmek gerekir. Vajina içerisinde laktobasiller dediğimiz vajinanın koruyuculuğunu sağlayan yararlı bakteriler vardır. Bu bakterlerin vajina içerisinde ağırlıkta olması gerekir. Laktobasiller vajinadaki şekeri indirgeyerek vajina PH’ını diğer bakterilerin üreyemeyeceği hale getirir. Laktobasiller ölürse diğer bakteriler üremeye fırsat bulur. Bu şekilde hem maya hem de bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazırlanmış olur.

Normal şartlarda vajinadan gelen akıntı kokusuz, şeffaf ya da beyaz renkli, adet dönemine göre değişen kıvamda ve sümüksü yapıdadır. Kaşıntı, yanma, batma, kötü koku yaratıyorsa ters giden bir şeyler olduğu düşünülür. Bu şikayetlerin varlığında kadının hem genel sağlığı hem de cinsel sağlığı son derece olumsuz etkilenir.

Genital bölgeden gelen her koku enfeksiyonu işaret eder mi?

Genital bölge aynı koltuk altı bezi gibi apokrin bezler dediğimiz ter bezleri içerir. Kapalı bölge olmasından dolayı genital bölge uzun süre yıkanmadığında ter bezlerinden kaynaklanan ve genital bölgenin kıvrımlı yapıları arasında kalan akıntı ve idrar kalıntıları genital bölgeden gelen hoş olmayan koku oluşturabilir. Düzenli yapılan genital bölge temizliği bu hoş olmayan kokunun giderilmesini kolaylıkla sağlar.

Genital bölgede adet döneminde de hoş olmayan bir koku olabilir. Ancak bu koku adet olmayan dönemde olmuyorsa enfeksiyondan kaynaklı değildir. Adet döneminde kan içeriği dışarıya çıkma sürecinde değişikliğe ugrar. İçeriğindeki kimyasal içerikler ve proteinler açığa çıkar ve hoş olmayan bir koku oluşturabilir. Adet döneminde genital bölgenin temizliği ve 3 saatte bir ped değişimi ile bu koku kolayca giderilir.

Genital hijyen kurallarına uyulduğu halde vajinadan gelen kötü koku bakteriyel enfeksiyon belirtisidir.Kötü koku bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisidir. Mantar enfeksiyonu, rahim ağzı kanseri ya da HPV varlığı kötü oluşturmaz. Eşliğinde bakteriyel enfeksiyon varsa kötü koku olabilir ancak.

Bakteriyel enfeksiyonun kaynağı nedir?

Bazı bakteriler vajina florasında zaten var olan bakterilerin flora bozulmasıyla artış göstermesi nedeniyle , bazı bakteriler cinsel yolla , bazı bakteriler de kötü hijyen ve genital bölge temizliğinin makattan vajinaya doğru temizlenmesi gibi yanlış uygulamalarla enfeksiyon oluşturur.

Bakteriler tuvaletten kapılır mı?

Çoğu kadın umumi tuvalete girdiğinde çoğunlukla tuvaleti kendisi temizler ya da örtü örter. Ya da klozete oturmadan ihtiyacını giderir. Kurulanmış olan bir klozetten enfeksiyon kapılması pek mümkün değildir . Ancak ıslak bakteri içeren bir damla varken klozete oturulursa ve genital bölgeye temas ederse bakteri bulaşı gerçekleşebilir. Bu ihtimal ise çok azdır.

Genital bölge temiz olmasına rağmen vajinadan gelen kötü kokulu, bazen bozuk balık kokusuna benzeyen akıntı her zaman vajinal bir enfeksiyonu işaret eder ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Genel itibariyle ağızdan alınan antibiyotikler ve vajinadan uygulanan fitiller ile tedavi edilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda tedavi arkasından kullanılacak flora düzenleyici fitiller hastalığın tekrar etmesini önleyici özelliktedir. Enfeksiyonun özelliğine göre bazen tek başına kadın tedavi edilirken bazı enfeksiyonlarda çiftler birlikte tedavi edilirler.

Cinsel ilişki kötü kokuyu tetikler mi?

Bazı bakteriyel enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşabilir. Bulaş sonrası enfeksiyonun belirti vermesi birkaç günlük zaman alabilir. Cinsel ilişki sırasında artan salgılar vajinadan gelen doğal kokuyu arttırdığı gibi hali hazırda var olan bakteriyel akıntın cinsel ilişki sırasında dışarı çıkmasına neden olur. Erkekte bir enfeksiyon varsa spermle gelen akıntı kötü kokulu olarak çıkabilir. Ya da erkekten gelen kötü koku erkekte olan enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durumda erkeklerin üroloji doktoruna görünmesi gerekir. Cinsel yolla bulaşabilecek enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.

Genital bölgenin temizliği nasıl yapılmalıdır?

Genital bölgeden kasıt vajinanın girişi değil deri yüzeyli olan dış bölümüdür. Genital bölge ve vajinanın kendine ait bir florası olduğundan bu floraya zarar vermeyecek şekilde temizlik yapılmalıdır. Aşırı temizlik ve sabun uygulamalarından kaçınmak gerekir. Genital bölge temizliğinde bu bölgenin PH’ına uygun hazırlanmış intim sabunlar günde bir defaya mahsus sulandırılmış şekilde hafifçe uygulanarak genital bölgenin hijyeni sağlanmış olur. Bu uygulamadan sonra da genital bölge bol suyla durulanmalıdır. Vajina girişi ve iç dudakların aralarındaki artıklar sadece duru suyla temizlenmelidir . Tuvalet sonrası temizlikte de sadece duru su kullanılmalı ve önden arkaya doğru temizlik yapılmalıdır. Mikroplar nem ısı ve karanlık ortamı çok severler . Bu ortamda kolayca üreyebiliriler. Bu nedenle sıkı , hava almayan polyester ağırlıklı kıyafetler tercih edilmemelidir. İç çamaşırı olarak pamuklu klasik tip iç çamaşırı tercih edlmelidir.

Kadını son derece mutsuz eden vajinal enfeksiyonlardan korunmak tedavisinden çok daha fazla önem arz eder. Tüm önlemlere rağmen oluşan şikayetlerde bu şikayetlerin normal kabul edilmemesi ve en kısa sürede kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunması gerekir.

GENİTAL KOKU

YAZAR : Enyy Dergi

28 Eylül 2023

SAĞLIK

İlgili Başlıklar


Copyright 2024